Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa POMARAŃCZOWA

Jadłospis na tydzień 25.09.2023 - 01.10.2023

Poniedziałek - 25.09.2023

ŚNIADANIE
ryż na mleku
pieczywo mieszane z masłem
pasztet
ogórek
żurawina
herbata owocowa
Alergeny:1,5,6,7,8*

OBIAD
zupa grochowa
kluski leniwe
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem i szynką
sałata, pomidor, rzodkiewki
ogórek, papryka
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą
(z dodatkiem cukru
trzcinowego)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

Wtorek - 26.09.2023

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
twarożek ze szczypiorkiem
i papryką
kiełbasa krakowska
rzodkiewki, ogórek, sałata,
pomidor
winogrona
napój miodowy z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz czerwony
makaron z farszem mięsnym
surówka z ogórka kiszonego
sok (100%)
Alergeny:1,7,9*

PODWIECZOREK
jogurt owocowy
flipsy
banan (1/2)
Alergeny:1,7*

Środa - 27.09.2023

ŚNIADANIE
płatki owsiane na mleku
z morelami
pieczywo mieszane z masłem
jajko na twardo
szczypiorek
herbata miętowa
Alergeny:1,3,7,9*

OBIAD
zupa pomidorowa z ryżem
klopsiki w jarzynkach
ziemniaki
sałata ze śmietaną
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chałka z masłem i serkiem
waniliowym
jabłko
herbata z cytryną, jabłkiem
i pomarańczą (z dodatkiem
cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Czwartek - 28.09.2023

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
dżem
polędwica drobiowa
ogórek, sałata, rzodkiewki,
pomidor, papryka
winogrona
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa kalafiorowa
gulasz mięsny
kasza pęczak
sałatka z pomidorów i cebuli
sok (100%)
Alergeny:1,7,9,10*

PODWIECZOREK
ciasto marchewkowe
borówki świeże
soczek (200ml)
Alergeny:1,3,7*

Piątek - 29.09.2023

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
twarożek na słodko
ananas świeży
herbata owocowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
krupnik
paluszki rybne
ziemniaki
surówka z kiszonej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i miodem
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą
Alergeny:1,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1.  gluten
2.  skorupiaki i produkty pochodne
3.  jaja i produkty pochodne
4.  ryby i produkty pochodne
5.  orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6.  soja i produkty sojowe
7.  mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8.  orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9.  seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na
SO 2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25
października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności.)