Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa ŻÓŁTA

Jadłospis na tydzień 02.12.2024 - 08.12.2024

Poniedziałek - 02.12.2024

ŚNIADANIE
kasza manna na mleku
pieczywo mieszane z masłem
polędwica drobiowa
ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa kapuśniak
kluski leniwe
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z pomidorem
i szczypiorkiem
banan (1/2)
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Wtorek - 03.12.2024

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
twarożek z brzoskwiniami
szynka
rzodkiewki, pomidor, sałata, papryka
herbata rumiankowa
(z miodem)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
rosół z kaszą manną
udko z kurczaka
ziemniaki
mizeria
kompot
Alergeny:1,7,9*

PODWIECZOREK
chałka z masłem i serkiem
waniliowym
borówki świeże
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,7*

Środa - 04.12.2024

ŚNIADANIE
płatki jęczmienne na mleku
pieczywo mieszane z masłem
jajko na twardo
szczypiorek
mix owoców (winogrona; żurawina)
herbata miętowa
Alergeny:1,3,5,7,8*

OBIAD
zupa-krem z brokuł
z grzankami
pieczeń rzymska z sosem
pomidorowym
ziemniaki
fasolka szparagowa
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem
szynka z indyka
ketchup
mandarynka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

Czwartek - 05.12.2024

ŚNIADANIE
kawa zbożowa mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
dżem
kiełbasa żywiecka
pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewki
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa ogórkowa
gulasz mięsny
kasza jęczmienna
surówka z kapusty pekińskiej
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
ciasto marchewkowe
banan (1/2)
shake jabłko z pokrzywą
Alergeny:1,3,7*

Piątek - 06.12.2024

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
ser żółty
papryka, rzodkiewki
winogrona
herbata owocowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
krupnik
paluszki rybne
ziemniaki
surówka z kiszonej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i miodem
jabłko
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)