Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa ZIELONA

Jadłospis na tydzień 01.12.2025 - 07.12.2025

Poniedziałek - 01.12.2025

ŚNIADANIE
kasza manna na mleku
pieczywo mieszane z masłem
polędwica sopocka
ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa kapuśniak
makaron z masłem i serem
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem
humus
pomidor
banan (1/2)
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,5,7,8,11*

Wtorek - 02.12.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
twarożek z brzoskwiniami
pieczeń rzymska
papryka, sałata, ogórek, rzodkiewki
herbata rumiankowa
(z miodem)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa zacierkowa
potrawka drobiowa
ziemniaki
buraczki zasmażane
napój owocowy
(jabłko-gruszka)
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem
jajko na twardo
szczypiorek
gruszka
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,7*

Środa - 03.12.2025

ŚNIADANIE
płatki kukurydziane z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
szynka z indyka
sałata, pomidor, rzodkiewki, ogórek, papryka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz biały
klopsiki w sosie własnym
kasza gryczana
bukiet jarzyn
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
biszkopty
maślanka truskawkowa
banan (1/2)
Alergeny:1,3,7,8*

Czwartek - 04.12.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
ser żółty
kiełbasa żywiecka
rzodkiewki, sałata, ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa pomidorowa z makaronem
udko z kurczaka
ziemniaki
mizeria
napój owocowy (jabłko-wiśnia)
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i dżemem
jabłko
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Piątek - 05.12.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
twarożek na słodko
żurawina
herbata owocowa
Alergeny:1,5,7,8*

OBIAD
krupnik
filet rybny smażony
ziemniaki
surówka z kiszonej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

PODWIECZOREK
pączki liliputy
borówki świeże
sok „multivitamina”
Alergeny:1,3,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)