Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa NIEBIESKA

Jadłospis na tydzień 08.12.2025 - 14.12.2025

Poniedziałek - 08.12.2025

ŚNIADANIE
płatki owsiane na mleku
z morelami
pieczywo mieszane z masłem
pasztet
ogórek
herbata miętowa
Alergeny:1,6,7*

OBIAD
zupa ogórkowa
kluski leniwe
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem i szynką
ketchup
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

Wtorek - 09.12.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
twarożek ze szczypiorkiem
i rzodkiewką
kiełbasa krakowska
pomidor, sałata, ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa grochowa
kurczak w sosie śmietanowym
z brokułem
ryż jaśminowy
sok „multivitamina”
Alergeny:1,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i serkiem
waniliowym
borówki świeże
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Środa - 10.12.2025

ŚNIADANIE
makaron z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
pasta z wędliny i jaj
rzodkiewki, papryka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa-krem z białych warzyw
z groszkiem ptysiowym
gołąbki bez zawijania
ziemniaki
sałatka szwedzka
kompot
Alergeny:1,3,7,9,10*

PODWIECZOREK
budyń na gęsto
z truskawkami
banan (1/2)
Alergeny:1,7*

Czwartek - 11.12.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
dżem
polędwica drobiowa
ogórek, sałata, rzodkiewki, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz ukraiński
makaron z sosem
mięsno-pomidorowym (spaghetti – na bazie passaty, pomidorów i ziół)
sałata, rzodkiewki, szczypiorek ze śmietaną
napój owocowy (jabłko-wiśnia)
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
zapiekanki
ketchup
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

Piątek - 12.12.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
ser żółty
rzodkiewki, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
zupa ryżanka
kotlet rybny
ziemniaki
surówka z białej kapusty, ogórka i kopru
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)