Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa FIOLETOWA

Jadłospis na tydzień 31.03.2025 - 06.04.2025

Poniedziałek - 31.03.2025

ŚNIADANIE
płatki jęczmienne na mleku
z morelami
pieczywo mieszane z masłem
szynka
papryka, sałata, ogórek, pomidor
herbata miętowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa ogórkowa
makaron z serem, śmietaną
i truskawkami
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem i pasztetem
ogórek, rzodkiewki, papryka
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,6,7*


Wtorek - 01.04.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
serek śmietankowy kanapkowy
pieczeń rzymska
rzodkiewki, sałata, ogórek, papryka
napój miodowy z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa-krem z zielonego groszku
z grzankami
pulpety w sosie pomidorowym
ziemniaki
surówka z kapusty pekińskiej
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
ryż z jabłkami i śmietaną
banan (1/2)
Alergeny:1,7*

Środa - 02.04.2025

ŚNIADANIE
zacierki na mleku
pieczywo mieszane z masłem
polędwica sopocka
sałata, pomidor, rzodkiewki, papryka, ogórek
winogrona
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa kalafiorowa
filet z indyka
kasza bulgur
bukiet jarzyn
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem
pasta z soczewicy
mandarynka
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,6,7*

Czwartek - 03.04.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
dżem
kiełbasa krakowska
rzodkiewki, ogórek, sałata, papryka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz ukraiński
kopytka z gulaszem mięsnym
surówka z ogórka kiszonego
sok (100%)
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
jogurt owocowy
biszkopty
banan (1/2)
Alergeny:1,3,7*

Piątek - 04.04.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
twarożek na słodko
winogrona
herbata owocowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
krupnik
filet rybny smażony
ziemniaki
surówka z kiszonej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i miodem
jabłko
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)