Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Grupa FIOLETOWA

Jadłospis na tydzień 07.04.2025 - 13.04.2025

Poniedziałek - 07.04.2025

ŚNIADANIE
płatki owsiane na mleku
pieczywo mieszane z masłem
jajko na twardo
szczypiorek
żurawina
herbata owocowa
Alergeny:1,3,5,7,8*

OBIAD
zupa kapuśniak
naleśniki z serem, śmietaną
i truskawkami
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem i szynką
sałata, pomidor, rzodkiewki, papryka, ogórek
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*


Wtorek - 08.04.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
twarożek z brzoskwiniami
polędwica drobiowa
papryka, sałata, rzodkiewki, ogórek
napój miodowy z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz biały
bitki
kasza pęczak
fasolka szparagowa
kompot
Alergeny:1,7,9*

PODWIECZOREK
ciastka zbożowe
borówki świeże
shake (jabłko-pokrzywa)
Alergeny:1,3,6,7*

Środa - 09.04.2025

ŚNIADANIE
kasza manna na mleku
pieczywo mieszane z masłem
pasta z serków i wędliny
rzodkiewki, papryka, ogórek
żurawina
herbata miętowa
Alergeny:1,3,5,6,7,8,9,10*

OBIAD
rosół z makaronem
kotlet mielony
ziemniaki
surówka z białej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chałka z masłem i dżemem
kiwi
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Czwartek - 10.04.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
pasztet
kiełbasa żywiecka
ogórek, sałata, rzodkiewki, papryka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa koperkowa
kurczak w sosie
słodko-kwaśnym (na bazie passaty, pomidorów i ziół)
ryż paraboliczny
sałata ze śmietaną
napój owocowy (jabłko-wiśnia)
Alergeny:1,7,9*

PODWIECZOREK
ciasto drożdżowe
banan (1/2)
kakao
Alergeny:1,3,7*

Piątek - 11.04.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
ser żółty
papryka, rzodkiewki
herbata owocowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
zupa ryżanka
kotlet jajeczny
ziemniaki
marchew mini
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z pastą z tuńczyka
jabłko
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,4,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)