Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
https://pm5minskmazowiecki.superszkolna.pl

Jadłospis na tydzień 07.07.2025 - 13.07.2025

Poniedziałek - 07.07.2025

ŚNIADANIE
ryż na mleku
pieczywo mieszane z masłem
pierś drobiowa z indyka
ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa fasolowa
makaron z serem, śmietaną
i truskawkami
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z pomidorem
i szczypiorkiem
banan (1/2)
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Wtorek - 08.07.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
serek śmietankowy kanapkowy
polędwica drobiowa
rzodkiewki, ogórek, papryka, sałata, pomidor
napój miodowy z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
rosół z makaronem
zrazy
ziemniaki
marchew mini
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
kisiel
biszkopty
maliny świeże
Alergeny:1,3,7*

Środa - 09.07.2025

ŚNIADANIE
płatki kukurydziane z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
jajko na twardo
szczypiorek
ananas świeży
herbata miętowa
Alergeny:1,7*

OBIAD
zupa-krem z zielonego groszku z grzankami
udko z kurczaka
ziemniaki
mizeria
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
tosty
ketchup
borówki świeże
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

Czwartek - 10.07.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
kiełbasa żywiecka
ogórek, sałata, pomidor, rzodkiewki, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz czerwony
indyk w warzywach z ryżem
jaśminowym
surówka z kapusty pekińskiej
sok (100%)
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chleb z masłem i serem żółtym
papryka, rzodkiewki
jabłko
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Piątek - 11.07.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
ser biały
dżem
ananas świeży
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

OBIAD
zupa ryżanka
kotlet rybny
ziemniaki
surówka z młodej kapusty
kompot
Alergeny:1,3,4,7,9*

PODWIECZOREK
ciastka zbożowe
żurawina
soczek (200ml)
Alergeny:1,3,5,7,8,11*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)