| | | AAA
Przedszkole Miejskie Nr 5 Tęczowa Dolina
UWAGA: adres e-mail naszego przedszkola: pm5mm@superszkolna.pl; p5m@op.pl

Jadłospis na tydzień 15.09.2025 - 21.09.2025

Poniedziałek - 15.09.2025

ŚNIADANIE
płatki owsiane na mleku
pieczywo mieszane z masłem
pieczeń rzymska
ketchup
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa kapuśniak
naleśniki z serem, śmietaną
i truskawkami
sok „Kubuś”
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
bułka z pomidorem
i szczypiorkiem
banan (1/2)
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Wtorek - 16.09.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
serek śmietankowy kanapkowy
polędwica drobiowa
rzodkiewki, ogórek, sałata, papryka
herbata rumiankowa
(z miodem)
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa neapolitańska
kotlet schabowy
ziemniaki
sałata lodowa, ogórek, papryka z sosem wineg.
kompot
Alergeny:1,3,7,9,10*

PODWIECZOREK
bułka z masłem i dżemem
jabłko
herbata z cytryną
Alergeny:1,7*

Środa - 17.09.2025

ŚNIADANIE
makaron z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
szynka z indyka
sałata, pomidor, rzodkiewki, ogórek, papryka
herbata owocowa
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
zupa szczawiowa
pulpety w sosie pomidorowym
kasza jęczmienna
bukiet jarzyn
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
chałka z masłem i serkiem
waniliowym
banan (1/2)
herbata z cytryną i pomarańczą (z dodatkiem cukru trzcinowego)
Alergeny:1,7*

Czwartek - 18.09.2025

ŚNIADANIE
kawa zbożowa z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
ser żółty
kiełbasa żywiecka
ogórek, sałata, pomidor, rzodkiewki, papryka
herbata z cytryną
Alergeny:1,3,6,7,9,10*

OBIAD
barszcz czerwony
kopytka z gulaszem mięsnym
surówka z ogórka kiszonego
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
jogurt owocowy
biszkopty
żurawina
Alergeny:1,3,5,7,8*

Piątek - 19.09.2025

ŚNIADANIE
kakao
pieczywo mieszane z masłem
twarożek na słodko
żurawina
herbata owocowa
Alergeny:1,5,7,8*

OBIAD
zupa ryżanka
kotlet jajeczny
ziemniaki
marchew mini
kompot
Alergeny:1,3,7,9*

PODWIECZOREK
drożdżówka
soczek (200ml)
Alergeny:1,3,7*

Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)
600-lecie Miasta Mińsk Mazowiecki
Narodowy spis powszechny